Ayçiçeği yağı talebi artıyor

 

Cari sezon içinde  ayçiçek yağı fiyatları diğer yağlara göre çok çekicidir. Talep artışına rağmen, ayçiçek yağı rakiplerinden /örneğin soya fasulyesi yağı/, daha ucuzdur.

 

Oil World /Almanya/ değerlendirmelerine göre,  Ukrayna ve Rusya’da toplam  300 -350 bin ton ayçiçeği yağı mevcuttur. Mevcut olan ayçiçeği yağ küresel piyasada Temmuz - Ağustos aylarında satılabilinir ve böylece fiyatların üzerine yankı yaratılacaktır.

 

Fiyat azalmasına yeni ayçiçeği hasadının iyi perspektifleri de destek olmaktadır. Buna sonuç olarak tüketiciler şu anda fiyatın sabitleşmesi amacıyla satın alım ihtiyacı duymamaktadır.

 

Analistler, Temmuz-Eylülde ayçiçeği fiyatları, piyasalarda arz ölçüsünün azalması ve  ABD’de soya fasulyesi hasad perspektiflerinin kötüleşmesi nedeniyle çekiciliğini kaybetmeyeceğini düşünür.

 

Ayçiçeği kompleksi ürünlerinin fiyatları 2011 – 2012 pazarlama yılının sonuna kadar, ve bununla birlikte eğer iklim koşulları kötüleşmezse yeni sezonda da , düşük düzeylerde kalacaktır.

 

2012- 2013 pazarlama yılının başında rekor stok hacmi arz olçüsünün artmasına destek olacaktır. Küresel yağ üretimi  önceki sezonun rekor 14,9 milyon tonluk düzeyine çıkacak.

 

2013 yılının başına kadar ayçiçeği yağı  Kuzey Afrika ve Asya piyasalarında aktif olarak arz edilecek.